En redningsvest skal man have med eller på, når man tager ud og sejler. Det gælder, uanset om det bare er en lille tur ud i en jolle, eller I skal på den helt styre verdensomsejling på de syv have. Der skal være redningsveste inden for rækkevide. I forhold til at have vesten på eller ej, er det som sådan dig selv eller bådens kaptajn, der bestemmer. Men ofte anbefaler man, at man skal have den på.
Ofte er det nemlig også ham eller hende, der har indkøbt redningsveste til sin båd, så derfor er det naturligt, at det er ham eller hende, der tager beslutningen.
Veste til alle mand
Er du kaptajn på et skib eller en båd, er det måske smart at tænke i at købe redningsveste til alle mulige, der kan komme på besøg på din båd. Udover at du selvfølgelig skal have redningsveste til alle voksne mænd og kvinder om bord, så er det også vigtigt, at du har veste til børn og dyr også.
En redningsvest til et barn eller en hund er som regel billigere end til en voksen, så derfor er der ingen grund til ikke at købe en. Et lille barn kan nemlig ikke bare tage en voksen vest på. Han eller hun kan nemt falde ud af vesten, og det er jo ikke meningen.
Tilsoes.dk har en fin oversigt over, hvordan du finder en redningsvest, der passer, og hvad forskellen på en redningsvest og en svømmevest er.
I forhold til hunde og andre kæledyr, der skal med en tur ud at sejle, så spørg eventuelt hundens ejer, før du går ud og køber en redningsvest til den også. Det kan jo være, at de har tænkt over situationen, og at det hverken er første eller sidste gang, at deres hund skal med ud på en sejltur.
Sørg for at vedligeholde den/dem
Redningsveste er bare endnu en ting mere på din båd, der skal vedligeholdes. For hvis de ligger for længe, kan der gå hul på dem, eller de kan tabe noget af det udstyr, som de er købt med. Og det skal du være opmærksom på. Typisk har en redningsvest en levetid på omkring 10 år, så køber du en gammel båd, så er det måske en idé at købe helt nye redningsveste.
Når du tjekker redningsvestene igennem fra tid til anden, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Blandt andet sidder der en kulstyrepatron i den, som gerne skal være fuld hele tiden, og der må ikke sive luft ud af den.
Kig også efter, om nogle af funktionerne er knækket eller gået i stykker. For eksempel om reflekser og sikkerhedssplinter ser ud, som de skal. Som det sidste kan du også puste vesten op, så du er sikker på, at den forsat holdet den luft, du skal. Herefter er det nemt bare at pakke vesten sammen igen, og så er den klar til brug igen.